Detta är de föreningsaktiviteter som för närvarande är planerade. Detaljer om respektive evenemang läggs till så fort de fastställts. Även icke-medlemmar är välkomna att delta i aktiviteterna.
Observera att ändringar av planeringen kan förekomma, och att aktiviteter kan ställas in om för få har föranmält sig. Eventuella ändringar annonseras här, på forumet och om möjligt i Färdskrivaren. Vid inställd aktivitet meddelas alla som har föranmält sig.
SvOf-medlem som inte deltagit i någon tidigare utfärd medföljer kostnadsfritt på sin första SvOf-utfärd. Detta avser själva bussresan och täcker inte ev. tillkommande utgifter för mat/fika, inträde till museer el.dyl.
22 april: Vårutfärd till Uppsala och Gimo
Svenska Omnibusföreningen och Svenska Spårvägssällskapet satsar på en gemensam utfärd för att öka utbytet mellan föreningarna! Vi har en fullspäckad dag i Uppland att se fram emot, med många trevliga och intressanta besök.
Avgång sker från Alvik (på Vidängsvägen, intill Tvärbanan) kl 10:00, och första anhalten är Gamla Upsala Buss depå som vi anländer till ca 11:00. Boende i Uppsala ansluter lämpligen vid hållplats Depå Fyrislund, där parkering finns och linje 11 och 804 stannar. Vi får förmiddagsfika följt av visning av depån och möjlighet att provköra några av GUB:s bussar. Därefter förflyttar vi oss till Keolis intilliggande depå, och får även där en presentation av verksamheten samt visning av depån. Ca 13:15 beger vi oss till Gränby centrum där det finns möjlighet att äta lunch på något av de många matställena.
Vid 14:30 fortsätter vi norrut till Gimo, där delar av SSS bussflotta är uppställd. Vi tittar närmare på de olika bussarna och har även möjlighet att ta ut någon/några av dem på området. Runt 16:15 reser vi tillbaka söderut och angör Uppsala ca 17:00, Alvik ca 18:00.
Biljettavgift för utfärden är 140 kr för påstigande i Stockholm och 80 kr för påstigande i Uppsala (under 18 år 70 kr resp. 40 kr, under 12 år 0 kr, ny SvOf-medlem som deltar för första gången 0 kr). Betalning sker ombord, antingen kontant eller med Swish (123 468 27 12), och lunch ingår ej i avgiften. Föranmälan görs till aktiviteter@svof.se senast söndag 16 april (efteranmälan är möjlig).
13 maj: Årsmöte 2023
Välkomna till SvOf:s årsmöte 2023 som hålls lördagen den 13 maj kl 12:00. Mötet äger rum i Kulturcentrum Kvarnhjulet, Pluggvägen 6 B, Tyresö, mötesrum ”Follbrinken”.
SvOf-buss avgår från Alvik (på Vidängsvägen, intill Tvärbanan) kl 11:00 och passerar Gullmarsplan (södra terminalen) kl 11:20. Möteslokalen ligger ca 350 meters gångväg söderut från bussterminalen vid Tyresö centrum. Ta gärna med dig Färdskrivaren nr 1/2023, som innehåller verksamhetsberättelse och ekonomisk sammanställning.
Efter mötet planeras ett kortare föredrag, och därefter (senast 14:00) en bussutfärd i området kring Tyresö. Längs vägen gör vi bl.a. ett fikastopp vid Södergårdens Kiosk & Konditori i Trollbäcken. Biljettavgift för utfärden är 100 kr (under 18 år 75 kr, under 12 år 0 kr, ny medlem som deltar för första gången 0 kr). Betalning sker ombord, antingen kontant eller med Swish (123 468 27 12). Fika på konditoriet ingår ej i avgiften. Föranmälan är ej nödvändig.
17 juni: Sommarutfärd till Värmdö
Vi gör en ny Värmdöutfärd med BSBV 28 lördagen den 17 juni till de områden som inte besöktes vid höstens utfärd. Avgång sker från Alvik (på Vidängsvägen, intill Tvärbanan) kl 10:00. Möjlighet finns också att stiga på längs färdvägen, önskemål om detta kan lämnas vid anmälan.
Preliminär utfärdsväg är Alvik–Insjön–Norra Lagnö–Aspvik–Fagerdala–Bullandö (med lunchuppehåll)–Evlinge–Saltarö–Ramsdalen–Boda–Kalvsvik–Sandö brygga–Grisslinge (med bad- och fikauppehåll)–tillbaka till Alvik. Längs vägen hinner vi med många smala vägsträckor till vackert belägna ändhållplatser, och passerar även uppställningsplatsen som en gång var hem åt utfärdsbussens ”syskon” BSBV 27. Lunchuppehållet görs vid Bullandö Krog (https://www.bullandokrog.se). Ange ev. val av lunchrätt vid föranmälan. På återvägen gör vi ett fikastopp vid Robin Delselius Bageri i Grisslinge, där också möjlighet till havsbad finns. Badsugna rekommenderas att ta med badkläder och handduk!
Biljettavgift för utfärden är 120 kr (under 18 år 60 kr, under 12 år 0 kr, ny medlem som deltar för första gången 0 kr). Betalning sker ombord, antingen kontant eller med Swish (123 468 27 12), och lunch/fika ingår ej i avgiften. Föranmälan med ev. lunchval görs till aktiviteter@svof.se senast söndag 11 juni (efteranmälan är möjlig). Frågor kring utfärdsplanen kan skickas till samma kontaktuppgifter, men vidarebefordras till utfärdens initiativtagare Peter Sjunnefeldt.
Bussarbetsträffar lördagar/söndagar
Vi träffas i Stockholmsområdet och arbetar med våra bussar, preliminärt lördagar eller söndagar med ca två veckors mellanrum. Städning, upprustning och enklare mekaniska arbeten kombineras med fika och bussprat. Träffarna pågår från kl 11-12 och så länge man vill/kan vara med. Varma, oömma kläder och arbetshandskar rekommenderas. Te/kaffe med tilltugg ordnas gemensamt, ev. övrig matsäck tar var och en med sig själv. Träffar kan omplaneras/ställas in vid behov eller om bussarna flyttas. Kontakta Tommy Enefalk på tommy.enefalk@svof.se för senaste information. Välkommen!
Andra föreningars aktiviteter
SvOf:s prissättning gäller inte för aktiviteter här nedanför. Vid frågor, kontakta den förening som nämns i rubriken för respektive aktivitet.
LTF: SÖNDAGEN DEN 26 MARS kl. 8.45 Samling Stockholm City J, perrongen för norrgående pendeltåg (LTF-skylt), för avresa kl. 08.56 med pendeltåg mot Bålsta (femte dörren framifrån) för banvallspromenad på hamnspår i Enköping. Ank. Bålsta 09.36. Buss UL803 avg. Bålsta J 09.47 ank. Enköping J 10.19. Promenad på hamnspåren och åter ca. 5 km. Guide: Anders Svensson. Lunchuppehåll efter ca. 4 km. Återresa valfritt med SJ Regional (avg. endast 12.03, 13.03, 17.03, 22.03, samt 23.03 på grund av planerat banarbete), restid 41 min eller buss 803/pendeltåg avg. minuttal 08, restid 86 min. Obligatorisk anmälan och frågor till anders.wettemark@gmail.com eller tel 070-593 74 63.
Tågbiljett SJ (fr. 75 kr.) köpes lämpligen i automat vid stationen Enköping J (eller på Internet) före avresan från Enköping J (ingen biljettförsäljning ombord).
Vid bussresan med UL 803: UL-biljett (zon 3 i detta fall). Man kan köpa biljett av föraren på bussen för 42 kr med VISA eller Mastercard betalkort. Med UL-app eller UL-kort kan man köpa biljett i förväg för 33 kr. (Med reskassa i UL-app eller på UL-kort 28 kr.) Vid hemresan kan man även köpa UL-biljetten i automat vid Enköping Resecentrum, läge C2, för 33 kr. Ej pensionärsrabatt. Man kan också köpa UL-biljetten för utresan vid tunnelbane-och pendeltågstationer, men v.g. observera giltighetstiden 75 min från försäljningstillfället!
LTF: FREDAGEN DEN 12 MAJ kl. 9.30 Samling Ropsten-T, biljetthallen vid bussterminalen, för banvallspromenad längs med Norra Lidingöbanan och Eddavägsbanan med mellanliggande SL-båtresa Ropsten-Djursholm. Vi planerar att äta vid någon servering vid Djursholms torg. Finns även möjlighet till en kortare fika vid Ropsten, serveringen vid Lidingöbanan. Beräknad målgång vid Djursholms Ösby J ca. kl. 17.00. Reseledare: Jan Olof Jonson. Förhandsanmälan till Anders Wettemark senast den 9 maj, anders.wettemark@gmail.com eller tel. 070-593 74 63. Ytterligare information kommer att meddelas med e-post någon vecka innan utfärden.
LTF: SÖNDAGEN DEN 28 MAJ kl. 12-16. LTF deltar sedvanligt i Spårvagnens dag, Alkärrshallen, Djurgården. Restips: Vid hög beläggning på spårvagn 7 rekommenderas buss 69 till Djurgårdsbron.
Skärgårdsbåten: Långresor sommaren 2023 till Dalarna samt Norge
Resa 1 går 23-26 augusti samt resa 2 går 30 augusti-2 september.
Resan är fyra dagar lång och genomförs med buss i huvudsak samt med en båtresa per dag. I tillägg så kommer vi att besöka ett antal museer på vägen och säkert någon rälsbussresa också. Här nedan ser du programmet, som är lika på bägge resorna.
Dag 1
Avresa från Kungsbron 21 i Stockholm på morgonen. Exakt tid meddelas senare. Vi reser med en bekväm dubbeldäckad turistbuss med alla faciliteter. Vi åker E4 norrut och tar i Uppsala av längs ”Tidernas väg” väg 272 mot Gysinge. Där börjar vi med en förmiddagsfika innan vi beser deras Brandbilsmuseum där vi naturligtvis får en guidning. Därefter äter vi lunch innan vi fortsätter norrut till Falun, där vi har vårt eftermiddagskaffe i anslutning till något museum. Därefter fortsätter vi upp till Leksand där vi ska börja med resans första båtresa. Vi äntrar M/S Gustav Wasa för en färd på Siljan från Leksand upp till Mora. Båtresan är cirka 3,5 timmar lång och ombord serveras vi räkfrossa. Framme i Mora så väntar bussen för en kortare resa upp till Älvdalen där vi ska bo samtliga nätter. På hotellet inkvarteras vi i den typ av rum som ni bokat, dubbelrum eller enkelrum. På hotellet har vi full tillgång till deras relaxavdelning med bastu och bubbelpool. Hotellet är byggt på 80-talet och är delvis renoverat.
Denna dag reser vi med buss i 2,5 tim, 1,5 tim samt 1 tim samt båt 3,5 timmar och vi färdas total runt 40 mil.
Dag 2
Vi börjar dagen med frukost på vårt hotell. Därefter promenerar vi över till Porfyr och Hagströmsmuseet. Därefter en kort bussresa ner efter den gamla Älvdalsbanan där vi äntrar ett rälsbusståg ifrån Orsa järnvägsförening. Tåget består av rälsbussar från 50-talet i den gul-oranga färgsättningen. Vi åker sedan på banan ner till Mora, som inte haft reguljär persontrafik på många år. Banan är mycket naturskön och korsar bland annat Spjutmosjön på en järnvägsbank. I Mora är vi runt lunchtid och då tar vi vår buss och åker en kort resa till Siljansfors och dess skogsmuseum. Vi äter lunch där och får sedan en guidning av museet. Därefter åker vi ned till Leksand och för andra gången på denna resa ska vi åka båt härifrån. Idag blir det med ångbåten Engelbrekt, samma båt som vi åkte med på vår långresa 2018 till Jämtland, för er som var med då. Ombord på båten serveras vi en god middag och åker ned för Österdalsälven. Parallellt kommer även en tändkulebåt att gå så dom som vill får möjlighet att åka med den och sedan byta till eller från Engelbrekt på vägen. Tillbaka i Leksand så tar vi vår buss tillbaka upp till Älvdalen igen.
Denna dag reser vi i buss 15 min, 15 min, 1,5 tim samt 1,5 tim, med tåg cirka 2 tim samt med båt cirka 3 timmar och vi färdas totalt runt 20 mil.
Dag 3
Denna morgon ska vi ge oss upp i fjällvärlden. Vi åker upp via Särna och Idre in i Norge till Elgå vid Femundens östra strand. Där bordar vi trafikbåten Femund II som ska ta oss norrut längs Femunden vilket är Norges tredje största sjö. Båten har trafikerat sjön sedan 1905 men är idag dieseldriven. Ombord finns det café så vi serveras en enklare lunch samt vårt eftermiddagskaffe ombord på den 3,5 timmar långa resan norrut till Sorvika. Rutten är en reguljär tur som går efter tidtabell och anlöper ett antal bryggor på sin trad Flera av bryggorna ligger i väglöst land varför en hel del fiskare och fjällvandrare nyttjar båten. I Sorvika möter bussen upp och sedan färdas vi tillbaka söderut runt sjön och tillbaka in i Sverige igen. Vi äter middag någonstans på hemvägen innan vi fortsätter sista biten ner till Älvdalen.
Denna dag reser vi med buss i 3 tim, 4 tim samt 1 tim samt 3 timmar med båt och vi färdas total runt 30 mil.
Dag 4
Efter frukost checkar vi ut från hotellet och beger oss söderut till Falun och möter upp båten Slussbruden för några timmars lunchresa på sjön Runn. Efteråt fortsätter vi vår hemresa men stannar till vid vackra Silvköparen utanför Sala för en middagssmörgås. Därefter åker vi direkt tillbaka till Stockholm dit vi räknar med att anlända runt kl 20.
Denna dag reser vi med buss i 2 tim, 2 tim, samt 2 tim samt båt 2,5 timmar och vi färdas total runt 35 mil.
Priset för denna resa är inte exakt fastställt ännu beroende på att stor osäkerhet finns beträffande bränsle och råvarupriser men jag hoppas på att hamna på 7.950 kr för plats i dubbelrum. Önskar du enkelrum tillkommer 1000 kronor. Då ingår alla båtresor samt måltider för samtliga dagar. Det enda som inte ingår är dryck till maten.
Praktisk information:
Alla eventuella allergier eller önskemål om specialkost måste meddelas när du anmäler dig. Vi kan inte hantera detta senare.
Anmälningsavgift är 1000 kr per person och totalpris för resan inkl anmälningsavgift hoppas vi kunna klara för 7950 kronor. Enkelrumstillägg blir 1000 kronor. Anmälningstiden går ut 31 januari 2023. Exakt pris för resan kommer att meddelas innan detta datum, och anmälningsavgiften betalas självklart tillbaka om du avbokar innan detta datum. Resan ska vara slutbetald senast 30 juni.
Anmälan sker som vanligt endast per telefon 070-415 82 88 – Åsa Nordström. Du kan inte anmäla dig per mail eller med sms.
All betalning för resan sker till Föreningen Stiftelsen Skärgårdsbåtens plusgiro 55 50 01-7.