Kommande aktiviteter

Detta är de föreningsaktiviteter som för närvarande är planerade. Detaljer om respektive evenemang läggs till så fort de fastställts. Även icke-medlemmar är välkomna att delta i aktiviteterna.

Observera att ändringar av planeringen kan förekomma, och att aktiviteter kan ställas in om för få har föranmält sig. Eventuella ändringar annonseras här, på forumet och om möjligt i Färdskrivaren. Vid inställd aktivitet meddelas alla som har föranmält sig.

SvOf-medlem som inte deltagit i någon tidigare utfärd medföljer kostnadsfritt på sin första SvOf-utfärd. Detta avser själva bussresan och täcker inte ev. tillkommande utgifter för mat/fika, inträde till museer el.dyl.

Bussarbetsträffar lördagar/söndagar

Vi träffas i Stockholmsområdet och arbetar med våra bussar, preliminärt lördagar eller söndagar med ca två veckors mellanrum. Städning, upprustning och enklare mekaniska arbeten kombineras med fika och bussprat. Träffarna pågår från kl 11-12 och så länge man vill/kan vara med. Varma, oömma kläder och arbetshandskar rekommenderas. Te/kaffe med tilltugg ordnas gemensamt, ev. övrig matsäck tar var och en med sig själv. Träffar kan omplaneras/ställas in vid behov eller om bussarna flyttas. Kontakta Tommy Enefalk på tommy.enefalk@svof.se för senaste information. Välkommen!

Andra föreningars aktiviteter

SvOf:s prissättning gäller inte för aktiviteter här nedanför. Vid frågor, kontakta den förening som nämns i rubriken för respektive aktivitet.

LTF: SÖNDAGEN DEN 12 FEBRUARI Vinterbåtutfärd till Ingmarsö. Sitt i varm och ombonad miljö och fika till isflakens dunkande mot fören!
Alternativ 1: Samling Strömkajen vid det vintertid stängda biljettkontoret tillika väntsalen kl. 09:15 (LTF-skylt). Fartyget m/s Gällnö avgår kl. 09.30, ankomst Södra Ingmarsö kl. 13.55. Besök på hembygdsmuseet kl. 14.30. Åter från Södra Ingmarsö kl. 16.10 med samma fartyg, byte i Vaxholm till m/s Söderarm, avg. Vaxholm kl. 19.30, ankomst Strömkajen kl. 20.45.
Alternativa start- respektive slutpunkter för båtresan finns. Fråga om detta vid anmälan, se nedan.
Ett par exempel: Alt 1A: Buss 438 från Slussen/Stadsgården (hpl. S) kl. 11.03, ank. Boda brygga 12.04, fartyget m/s Gällnö avgår kl. 12.20. Hemresa från Norra Ingmarsö kl. 15.05 (se beskrivning under alternativ 2).
Alternativ 2 (för långvandrare): Samling T-Danderyds sjukhus (södra uppgången, Danderyds sjukhus) kl. 09.10 vid hållplats O (LTF-skylt). Avfärd kl. 09.26 med linje 626 till Åsättra brygga. Från Åsättra brygga fartyget m/s Askungen kl. 10.50, ankomst Norra Ingmarsö kl. 11.20 med 5-10 km vandring på ön. Till hembygdsmuséet kl. 14.30 Alternativt. åter med samma fartyg kl. 15.05 (ej möjligt vid besök på hembygdsmuseet), ankomst Åsättra brygga 15.50. Därifrån buss 626 kl. 16.03, ankomst T-Danderyds sjukhus kl. 17.29.
OBS! Varma kläder, kraftiga skor och egen matsäck rekommenderas. OBS! Ingen servering öppen på Ingmarsö, däremot ombord på fartygen. Obligatorisk anmälan: senast torsdagen den 9 februari till anders.wettemark@gmail.com eller tel. 070-5937463. Då ges också information om ev. ändringar på grund av isläget. Ange också alternativ 1, 1A eller alternativ 2 vid anmälan!

Skärgårdsbåten: Långresor sommaren 2023 till Dalarna samt Norge
Resa 1 går 23-26 augusti samt resa 2 går 30 augusti-2 september.

Resan är fyra dagar lång och genomförs med buss i huvudsak samt med en båtresa per dag. I tillägg så kommer vi att besöka ett antal museer på vägen och säkert någon rälsbussresa också. Här nedan ser du programmet, som är lika på bägge resorna.

Dag 1
Avresa från Kungsbron 21 i Stockholm på morgonen. Exakt tid meddelas senare. Vi reser med en bekväm dubbeldäckad turistbuss med alla faciliteter. Vi åker E4 norrut och tar i Uppsala av längs ”Tidernas väg” väg 272 mot Gysinge. Där börjar vi med en förmiddagsfika innan vi beser deras Brandbilsmuseum där vi naturligtvis får en guidning. Därefter äter vi lunch innan vi fortsätter norrut till Falun, där vi har vårt eftermiddagskaffe i anslutning till något museum. Därefter fortsätter vi upp till Leksand där vi ska börja med resans första båtresa. Vi äntrar M/S Gustav Wasa för en färd på Siljan från Leksand upp till Mora. Båtresan är cirka 3,5 timmar lång och ombord serveras vi räkfrossa. Framme i Mora så väntar bussen för en kortare resa upp till Älvdalen där vi ska bo samtliga nätter. På hotellet inkvarteras vi i den typ av rum som ni bokat, dubbelrum eller enkelrum. På hotellet har vi full tillgång till deras relaxavdelning med bastu och bubbelpool. Hotellet är byggt på 80-talet och är delvis renoverat.
Denna dag reser vi med buss i 2,5 tim, 1,5 tim samt 1 tim samt båt 3,5 timmar och vi färdas total runt 40 mil.

Dag 2
Vi börjar dagen med frukost på vårt hotell. Därefter promenerar vi över till Porfyr och Hagströmsmuseet. Därefter en kort bussresa ner efter den gamla Älvdalsbanan där vi äntrar ett rälsbusståg ifrån Orsa järnvägsförening. Tåget består av rälsbussar från 50-talet i den gul-oranga färgsättningen. Vi åker sedan på banan ner till Mora, som inte haft reguljär persontrafik på många år. Banan är mycket naturskön och korsar bland annat Spjutmosjön på en järnvägsbank. I Mora är vi runt lunchtid och då tar vi vår buss och åker en kort resa till Siljansfors och dess skogsmuseum. Vi äter lunch där och får sedan en guidning av museet. Därefter åker vi ned till Leksand och för andra gången på denna resa ska vi åka båt härifrån. Idag blir det med ångbåten Engelbrekt, samma båt som vi åkte med på vår långresa 2018 till Jämtland, för er som var med då. Ombord på båten serveras vi en god middag och åker ned för Österdalsälven. Parallellt kommer även en tändkulebåt att gå så dom som vill får möjlighet att åka med den och sedan byta till eller från Engelbrekt på vägen. Tillbaka i Leksand så tar vi vår buss tillbaka upp till Älvdalen igen.
Denna dag reser vi i buss 15 min, 15 min, 1,5 tim samt 1,5 tim, med tåg cirka 2 tim samt med båt cirka 3 timmar och vi färdas totalt runt 20 mil.

Dag 3
Denna morgon ska vi ge oss upp i fjällvärlden. Vi åker upp via Särna och Idre in i Norge till Elgå vid Femundens östra strand. Där bordar vi trafikbåten Femund II som ska ta oss norrut längs Femunden vilket är Norges tredje största sjö. Båten har trafikerat sjön sedan 1905 men är idag dieseldriven. Ombord finns det café så vi serveras en enklare lunch samt vårt eftermiddagskaffe ombord på den 3,5 timmar långa resan norrut till Sorvika. Rutten är en reguljär tur som går efter tidtabell och anlöper ett antal bryggor på sin trad Flera av bryggorna ligger i väglöst land varför en hel del fiskare och fjällvandrare nyttjar båten. I Sorvika möter bussen upp och sedan färdas vi tillbaka söderut runt sjön och tillbaka in i Sverige igen. Vi äter middag någonstans på hemvägen innan vi fortsätter sista biten ner till Älvdalen.
Denna dag reser vi med buss i 3 tim, 4 tim samt 1 tim samt 3 timmar med båt och vi färdas total runt 30 mil.

Dag 4
Efter frukost checkar vi ut från hotellet och beger oss söderut till Falun och möter upp båten Slussbruden för några timmars lunchresa på sjön Runn. Efteråt fortsätter vi vår hemresa men stannar till vid vackra Silvköparen utanför Sala för en middagssmörgås. Därefter åker vi direkt tillbaka till Stockholm dit vi räknar med att anlända runt kl 20.
Denna dag reser vi med buss i 2 tim, 2 tim, samt 2 tim samt båt 2,5 timmar och vi färdas total runt 35 mil.
Priset för denna resa är inte exakt fastställt ännu beroende på att stor osäkerhet finns beträffande bränsle och råvarupriser men jag hoppas på att hamna på 7.950 kr för plats i dubbelrum. Önskar du enkelrum tillkommer 1000 kronor. Då ingår alla båtresor samt måltider för samtliga dagar. Det enda som inte ingår är dryck till maten.

Praktisk information:
Alla eventuella allergier eller önskemål om specialkost måste meddelas när du anmäler dig. Vi kan inte hantera detta senare.
Anmälningsavgift är 1000 kr per person och totalpris för resan inkl anmälningsavgift hoppas vi kunna klara för 7950 kronor. Enkelrumstillägg blir 1000 kronor. Anmälningstiden går ut 31 januari 2023. Exakt pris för resan kommer att meddelas innan detta datum, och anmälningsavgiften betalas självklart tillbaka om du avbokar innan detta datum. Resan ska vara slutbetald senast 30 juni.
Anmälan sker som vanligt endast per telefon 070-415 82 88 – Åsa Nordström. Du kan inte anmäla dig per mail eller med sms.
All betalning för resan sker till Föreningen Stiftelsen Skärgårdsbåtens plusgiro 55 50 01-7.